Strona główna

podstawowe informacje

Podstawowe informacje o ogórku

Ogórek- rodzaj rośliny jednorocznej z rodziny dyniowatych. Pochodzi z środkowej Azji. Należą do niego 53 gatunki. Nadaje się on do uprawy w klimacie umiarkowanym i ciepłym. Można je jeść na surowo, kiszone i kwaszone.

Ogórek Cucumis sativus jest warzywem, które należy do grupy dyniowatych. Pochodzi on z Indii czyli z podzwrotnikowych terenów azjatyckich. Jest to warzywo, które od dawna cenione jest ze względu na swoje właściwości orzeźwiające i gaszące pragnienie.

 

 

 

Ogórek posiada delikatne i bardzo kruche pędy. Ich łodyga może osiągnąć około 4 metry wysokości. Liście ogórka wyróżniają się obecnością wielu włosków, długimi ogonkami oraz jasno lub ciemno zieloną barwą. Różnią się one kształtem oraz wielkością w zależności od odmiany. Ogórek posiada żółte kwiaty, które są rozdzielnopłciowe. Poza tym są one zapylane przez owady. Owoc ogórka stanowi jagoda, która jest najczęściej podłużna o kształcie walca lub cylindra. W środku znajduje się miąższ barwy jasnozielonej. W nim z kolei są widoczne nasiona, które są płaskie i jajowate.

 

 

 

Ogórek nie należy do warzyw bardzo wartościowych pod względem zawartości w nim składników. Około 100 gram warzywa zawiera bowiem:

 

  • 0,6 gram białka
  • 1,0 gram tłuszczu
  • 2,1 gram węglowodanów
  • 7 mg wapnia
  • 15 mg fosforu
  • śladowe ilości witamin z grupy B, witaminy C, PP

W dzisiejszych czasach wiadomo, że ogórek jest warzywem odchudzającym. Przyczynia się on bowiem do zwiększenia procesów spalania i usuwania nadmiaru wody z organizmu. Jednocześnie przyśpiesza on wydalanie z organizmu kwasu moczowego.

 

 Ogórki mają jednak wielką wadę. Zawiera on bowiem askorbinazy, które gwałtownie utleniają witaminę C. W związku z tym musimy mieć świadomość, że warzywo to dodane do sałatek od razu sprawia, że są one mało wartościowe pod względem zawartości witaminy C. Dlatego zdecydowanie lepiej jest spożywanie go w wersji samodzielnej, ewentualnie z dodatkiem miodu, cukru czy śmietany. Natomiast ogórki kiszone są doskonałym źródłem witaminy C. Podczas procesu kiszenia powstaje ona w wyniku działania różnych drobnoustrojów.

 

Witaj!

Witajcie!

Na tej stronie znajdziecie ciekawostki, podstawowe informacje, przepisy dotyczące różnego rodzaju ogórków.

Znalezione obrazy dla zapytania ogórkiZnalezione obrazy dla zapytania ogórkiZnalezione obrazy dla zapytania ogórki